liczby zespolone postać trygonometryczna
Erzi: muszę liczbę zespolona z=1−2i przedstawić w postaci trygonometrycznej
problem z sinφ =√5/5 izapisaniem tego odpowiadających kątów w mierze lukowe
28 lut 11:35
jc:
th φ = −2, −π/2 < φ < 0
φ = − arctg 2
Nie jest to wymierna część kąta pełnego.
28 lut 12:33
Erzi: jeśli tak , to czy mogę ją zapisać w postaci trygonometrycznej i jak ona by wyglądała
1 mar 09:11
1 mar 13:06
Erzi: wiem jak wyglada postać trygonometryczna ale nie mogę sobie poradzić z samym zapisem kątów w
mierze łukowej
1 mar 15:48
Erzi: Nie jest to wymierna część kąta pełnego, więc totalnie nie wiem co mam wpisać w postaci
trygonometrycznej zamiast φ;
I√5I (cosφ + isinφ)
1 mar 16:00
Erzi:
1 mar 16:01
Mila:
1−2i =√(5)*(cos(−artg(2))+isin(−arctg(2))
1 mar 23:27
Erzi: gdybym zrozumiała dlaczego zapisuję artg i arctg
3 mar 09:02
Mila:
Ma być: cos( arctgφ ) i sin(arctgφ)
φ obliczył jc 12: 33
13: 06 masz podanego linka do wiadomości o argumencie liczby zespolonej
3 mar 15:05