Czas połowicznego rozpadu
Jula: Do tarczycy pacjenta wprowadzono 2 mg jodu 121,którego okres
połowicznego rozpadu wynosi 8 dni. Oblicz po jakim czasie
w tarczycy zostanie 0.25 mg.
Nie wiem jak wyznaczyć ten czas.
Proszę o pomoc
27 lut 19:27
Min. Edukacji: Że wzoru kochana, że wzoru
t=nT
27 lut 19:56
Min. Edukacji: albo na palcach 😄
3 wystarczą
27 lut 19:57
Jolanta: log0,125=t/8*log0,5
Coś źle tu robię.Mozecie pomoc?
28 lut 00:04
28 lut 00:22
kott:
Jolanta
log0,125= log(0.5)3=3log0,5
t=8*3 =24
28 lut 00:27
Jolanta: Tak mi wyszło Ale czy w ciągu 8 dni nie miał nastąpić rozpad 2 mg ?
28 lut 00:27
Jolanta: Nie pamiętam już tych zadań Wzór znalazłam ale...
28 lut 00:29
Jolanta: Ech za późno na myslenie 🙂przecież to nie czas rozpadu tylko połowicznego czyli połowy
Dziękuję bede
mogla spokojnie zasnąć 🙂
28 lut 00:36
chichi:
| | 1 | |
w ciągu 8 dni następuje połowiczny rozpad, czyli po 8 dniach masz |
| *2mg=1mg, po kolejnych |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
8 dniach bedzie |
| *1mg= |
| mg, po następnych 8 dniach bedzie |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| * |
| mg= |
| mg, no to mamy 3 okresy po 8 dni, czyli 24 dni  |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
28 lut 00:36
Jolanta: Właśnie , jakoś mnie otumanilo 🙂
28 lut 00:46
Min. Edukacji: logarytmy kompletnie zbędne, tak jak napisałem wystarcza 3 paluszki
28 lut 12:42