Oblicz współrzędne wierzchołka
ooo: W kartezjańskim układzie współrzędnych (x,y) punkty B=(5,4) oraz C=(−2,0) są wierzchołkami
trójkąta ABC.
Prosta k o równaniu 5x+y−3=0 zawiera dwusieczną jednego z kątów tego trójkąta. Oblicz
współrzędne wierzchołka A. Z góry dziękuję.
26 lut 16:05
wredulus_pospolitus:

1. zaznaczamy dwa wierzchołki
2. wyznaczamy prostą zawierającą dwusieczną
3. wyznaczamy prostopadłą do tej prostej przechodzącą przez jeden z wierzchołków (tutaj zrobił
przez C)
4. odkładamy na tej prostej punkt D, symetryczny do tegoż wierzchołka względem dwusiecznej
5. wyznaczamy prostą przechodzącą przez B i D
6. przecięcie tej prostej i prostej−dwusiecznej wyznacza Ci wierzchołek A
Koooniec
26 lut 16:22
wredulus_pospolitus:
PS ... punkt D wyznaczony 'na oko' więc niekoniecznie współczynnik A będzie miał dokładnie
takie współrzędne (chociaż jest duże prawdopodobieństwo tego)
26 lut 16:23
uuu:

podobnie jak "głosi"

..... wredulusiński

A=(1,−2)
=======
26 lut 16:45
Mila:

k: 5x+y−3=0
k: y=−5x+3
|BC|=
√65
2)
Punkt przecięcia
5x+y−3=0
−4x+7y=8
Z tw, o dwusiecznej:
CD: DB=1:2
|AC|: |AB|=1: 2
2|AC|=|AB| ułożyć równanie.
A=(x,−5x+3)
A=(1,−2)
Myślę, że jest prostszy sposób.
26 lut 17:33