trudne zadanie z parametrem
maciek: Proszę o pomoc, podanie odpowiedzi do zadania. Samemu zrobiłem, ale nie jestem pewien czy
dobrze.
Wyznacz wszystkie wartości a, dla których równanie
(|x−a|−2)(ax2−x(4a+3)+12)=0
ma 3 różne rozwiązania.
25 lut 23:16
misiek:
Wskazówka
(|x−a|−2)(x−4)(ax−3)=0
x1=4
.......
26 lut 00:28
.: To skoro sam zrobiłeś już to podaj co Ci wyszło, sprawdzimy
26 lut 10:58
.: nie poda, bo to za trudne zadanie
26 lut 14:15
maciek:
a∊{−3, −1, 0, 3/4, 1, 2, 3, 6}
26 lut 15:10
ite:
ładne zadanie : )
wyniki mam te same
26 lut 16:08
Maciek: Mam te same wyniki
26 lut 19:32
Maciek: Dziękuję za potwierdzenie
26 lut 19:32