dowod
:DDD: Wykaż, że jeśli długości a, b, c boków trójkąta spełniają równość 1/𝑎+𝑏 +1/𝑏+𝑐 =3/𝑎+𝑏+𝑐,
to promień okręgu opisanego na tym trójkącie jest równy √3/3𝑏.
24 lut 21:58
ABC:
czytelnik łatwo zauważy (czytaj po żmudnych acz wykonalnych rachunkach otrzymujemy) że ten
warunek z założenia jest równoważny
b
2=a
2+c
2−ac
czytelnik porówna to z tw.cosinusów , otrzymując cosβ=1/2 a następnie zastosuje tw.sinusów
Pij kakao, przekształcaj śmiało
24 lut 22:13
24 lut 22:21
Mila:

1)
| 1 | | 1 | | 3 | |
| + |
| = |
| /*(a+b+c) |
| a+b | | b+c | | a+b+c | |
2)
| c | | a | |
| + |
| =1 / *((a+b)(b+c)) |
| a+b | | b+c | |
c*(b+c)+a(a+b)=ab+ac+b
2+bc
bc+c
2+a
2+ab=ab+ac+b
2+bc
c
2+a
2=ac+b
2
(*) b
2=c
2+a
2−ac
3) z Tw. cosinusów
b
2=a
2+c
2−2ac cosβ i z (*)
2cosβ=1
β=60
o
4)
U{b}{sin60
o)=2R
Jak pisze
ABC łatwe ale, żmudne
24 lut 23:04