Ciąg arytmetyczny
Ola: Suma n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego jest równa −7/4n + 1/4n2 dla n>=1. Oblicz
sumę dwudziestu początkowych wyrazów tego ciągu o numerach nieparzystych.
Proszę o wytłumaczenie jak rozpisać tą sumę o numerach nieparzystych bo nie wiem jak się za to
zabrać
24 lut 18:24
Jolanta: A gdyby tak Nieparzyste to będą a1,a 3,a5
Musisz mieć 20 wyrazów Zapiszę jako ciag b1, b2.....b20
b1=a1 b2=a3
24 lut 19:03
Ala:
ciąg a
n : a
1,a
2,a
3,a
4,....
| | n2−7n | |
dana jest jego suma Sn= |
| |
| | 4 | |
ciąg o numerach nieparzystych :
b
n : a
1, a
3, a
5,.....
| | 9−21 | | 4−14 | | 1 | |
b2= a3= S3−S2= |
| − |
| = ..= − |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
r = b
2−b
1= ... = 1
| | 35 | |
b20= b1+19r = ......... = |
| |
| | 2 | |
| | 3 | | 1 | | 1 | | 3 | |
bn : − |
| , − |
| , |
| , |
| ,........... |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | | |
S20= |
| *20 =.............. = 160 |
| | 2 | |
24 lut 19:21
Jolanta: 🙂
24 lut 19:43