wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji
Masełko: wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x) = 1/x3 + 2x w punkcie o odciętej −2
pochodna f'(x) = −(1/x6) + 2
a = f"(x)
i ja mam podłożyć odciętą za x?
24 lut 14:04
Aruseq: masz źle policzoną pochodną
24 lut 14:10
Masełko: a to nie jest tak jak ze wzoru kart maturalnych że fx = 1/x to f'x = −(1/x2)?
24 lut 14:18
Aruseq: To działa tylko dla x w mianowniku, nie dla x
3.
| | 1 | | −3 | |
( |
| )'=(x−3)'=−3x−4= |
| , zwykłym wzorem (xn)'=nxn−1 |
| | x3 | | x4 | |
24 lut 14:38
Masełko: a wiesz może czy ja mam podłożyć odciętą za x? bo wyniki do tego zadania to y=29/16 i x = −1/2
24 lut 14:48
Masełko: i wtedy średnio że tu x = −2 a tu − 1/2
24 lut 14:48
Aruseq: Nie rozumiem. Masz znaleźć równanie stycznej, a podajesz y i x
24 lut 14:56
Aruseq: Korzystasz z tego, że a=f'(−2), mając a szukasz b korzystając z tego, że punkt styczności to
(−2, f(−2))
24 lut 14:57
.:
Masełko − zmieniłeś nick ale robisz ten sam błąd przy liczeniu pochodnej.
24 lut 15:03
Masełko: o cie już rozumiem dziękuje wyszło mi teraz dobrze patrzyłem na jakieś wyniki z zadania niżej i
mi się wszystko kompletnie pomieszało
24 lut 15:11
Jolanta:
y−y
0=f
,(x
0)(x−x
0)
| | 1 | | −1 | | 1 | |
y0= |
| +2(−2)= |
| −4=−4 |
| |
| | (−2)3 | | 8 | | 4 | |
| | −3 | | −3 | |
Pochodna w punkcie x0 =−2 f,(−2)= |
| = |
| |
| | (−2)4 | | 8 | |
| | 1 | | −3 | |
y−(−4 |
| )=( |
| )(x−(−2)) |
| | 4 | | 8 | |
24 lut 17:14