wykaż że funkcja ma jedno miejsce zerowe
Młody G: wykaż że funkcja f(x) = 2x
3 − 4x
2 + 16x − 30 ma tylko jedno miejsce zerowe
to co pisze że delta musi wynosić 0 na pewno pochodna ale jak mam zacząć to zadanie
24 lut 13:31
.:
Przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś i popraw, bo za cholere nie rozumiem co Ty chcesz
przekazać.
24 lut 13:52
Młody G: wykaż, że funkcja f(x) = 2x3 − 4x2 + 16x − 30 ma tylko jedno miejsce zerowe
no i po prostu jak zacząć?
24 lut 13:57
.:
Można spróbować poprzez policzenie pochodnej, jeżeli się okaże że pochodna nie przyjmuje
wartości ujemnych, to po sprawie.
Jeżeli okaże się że ma ekstrema, to wyznaczasz wartości funkcji f(x) w minimum i maksimum.
Jeżeli są tych samych znaków, to po sprawie.
24 lut 14:01
Masełko: f'(x) = 0
f'(x) = 6x2 − 8x + 16
6x2 − 8x + 16 = 0
delta = − 320
no ale x2 jest dodatni czyli parabola jest skierowana ku górze czyli f(x) rośnie gdy x rośnie
24 lut 14:16
Młody G: dalej średnio wiem jak to wykazać
24 lut 14:23
.:
f'(x) > 0 dla każdego x∊R czyli f(x) jest funkcja rosnąca w całej swojej jej dziedzinie.
limx−> − ∞ f(x) = − ∞
limx−> + ∞ f(x) = + ∞
Piszemy wniosek na podstawie tych trzech rzeczy.
24 lut 14:30