Zoptymalizuj
Bolo: Karton na mleko w kształcie graniastosłupa prawidłowego czterokątnego
ma pojemność 4 litry oblicz jakie powinny być jego wymiary
Aby pole jego podstawy wraz z polem powierzchni bocznej
były jak najmniejsze
V=4
V= a2 × h = 4
H= 4/a2
Pp+pb = a2×a×4/a2
Pp+pb' = 2a × 1 × −1(4/a4)
WK : prim = 0
Przyrównuje do 0 i wychodzi 8=0 co jest błędne , proszę niech
Ktoś pomoże lub naprowadzi
23 lut 12:38
.:
Po pierwsze Pb + Pp to nie jest to co zapisałeś.
Po drugie nawiasy na miłość boska.
Po trzecie ' * − ' co to za chiński zapis?
Po czwarte − − − − nie potrafisz liczyć pochodnej
Po piąte nie wiem co Ty niby zrobiłeś że Ci wyszło 8 = 0
23 lut 13:18
Bolo: Co w pochodnej jest źle?
Z potęgi wyciągam 2 przed a i z drugiego a wyciągam jedynkę i a znika a z trzeciego
To ze wzorów matematycznych prosiłem o pomoc a nie jakieś wywody jak nie pole podstawy i pole
powierzchni bocznej to co innego?
23 lut 13:42
Bolo: A/x = −(a/x2) co jest źle w tej pochodnej
23 lut 13:44
Bolo: Nawet jeżeli nie umiem to pytam żeby się nauczyć a ty mi jakieś morały prawisz weź się popatrz
na siebie nic nie pomogłeś
23 lut 13:47
Bolo: I wyszło 8 = 0 jeżeli dasz 2a× −1(4/a4)=0
23 lut 13:50
.:
| | 4 | |
Pp + Pb = a2 + 4*a* |
| panie uczeń. |
| | a2 | |
Co znaczy 'a znika z trzeciego'
Po pierwsze jak liczy się pochodna ILOCZYNU?
| | 4 | |
Po drugie (4/a2)' = −2* |
| panie uczeń. Ale tak jak wcześniej napisałem − błędnie |
| | a3 | |
policzona pochodna.
| | 16 | |
Prawidlowo pochodna powinna wyglądać tak: 2a − |
| |
| | a2 | |
23 lut 13:51
Bolo: Napisałem "znika a z trzeciego"
23 lut 13:54
Bolo: Trzeba było napisać poprostu że zapomniałem pomnożyć przez 4 bo są 4 ściany
23 lut 13:56
Bolo: I też nie powinienem mnożyć tylko dodać pole podstawy do pola powierzchni bocznej
23 lut 13:56
.:
Widzisz − − − − nawet Ty się pogubiles w tym co chciałeś przekazać. Staraj się używać
przecinków, to by mocno ułatwiło sprawę.
Z potęgi wyciągam 2 przed a i z drugiego a wyciągam jedynkę i a znika, a z trzeciego
to ze wzorów matematycznych
Byłoby zrozumiałe co się tyczy czego.
Chociaż i tak jest to błędny sposób liczenia pochodnej iloczynu.
23 lut 14:05