Logarytm
Martyna : Nie wiem jak zapisać i obliczyć
Logarytm z pierwiastek 132 z √8
23 lut 09:28
Jolanta: Log1/32 √8 tak wygląda ?
23 lut 09:38
Martyna : Tam gdzie jest 132 też jest pierwiastek
Tak liczyłam i z obu zrobiłam 2 i wyszło mi −3/5
23 lut 09:44
Jolanta: Jeżeli mamy np log
28= to wynik jest 3 bo 2
3=8
Tutaj potrzebne są wzory na potęgi
√8=8
1/2=(2
3)
1/2=2
3/2
Czyli po podstawieniu mamy
(2
−5)
x=2
3/2
2
−5x=2
3/2
23 lut 09:56
Jolanta: To trzeba poprawki naniesc
23 lut 09:57
Jolanta: Dobrze ci wyszlo
23 lut 09:59
Eta:
| | 3/2 | |
log(2−5) (23/2) = |
| = −3/10 |
| | −5 | |
i po ptokach
23 lut 11:18