Zadanko z planimetrii
Magdaa_00:

Mamy trzy okręgi o promieniach R=3 (trzy duże okręgi mają taki sam promień).
Oblicz długość promienia r (czerwonego okręgu)
21 lut 21:10
.:
Trochę mało informacji, zapewne środek każdego z tych trzech okręgów leży na pozostałych dwóch
kręgach, prawda?!
21 lut 21:12
an:

△ABC równoboczny o boku 3
∡ASB=120
o
∡ADB=150
o
Dalej sama
21 lut 23:16
Wiktoriaa: Hmmm, ciekawe zadanie, ale nie mam pomysłu nawet co z tymi kątami
22 lut 08:37
.:
Znasz kąt ASB, znasz długość |AB|, to wyznaczysz |SO| (O to punkt przecięcia SD i AB)
Teraz pozostaje jedynie wyliczyć |DO|... A teraz masz pomysł
22 lut 09:49
.:
I mała poprawka do @an − kąt ADB = 0.5* kąt ASB = 0.5(360 − 120) = 120 .
22 lut 10:01
an: Ja dalej twierdzę, że ADB ma 150o
24 lut 21:05
wredulus_pospolitus:

Jeżeli α = 150
o to 2α = 300
o (ten sam łuk) to β = 60
o
24 lut 21:26
Jolanta: Na tym samym łuku są α i β
24 lut 22:09
Jolanta: Oczywiście,że nie cos mi się pomylilo
24 lut 22:12
an:

Ten rysunek wygląda w powiększeniu tak, być może kolory na pierwszy rzut oka
wprowadzały w błąd na pierwszym rysunku też SD jest promieniem szukanego
okręgu i nie jest równe SA=SB. Teraz chyba nie ma wątpliwości co do podanych kątów.
25 lut 09:53