oblicz pole przekroju
bobek : Podstawą ostrosłupa jest trójkąt o bokach długości 13, 14, 15. Oblicz pole przekroju
płaszczyzną równoległa do płaszczyzny podstawy i dzielącą wysokość ostrosłupa w stosunku 2 : 1
licząc od podstawy.
21 lut 20:40
.:
1. Korzystając z Tw. Talesa bądź podobieństwa trójkątów bądź proporcji uzyskamy,
2. Stosunek 2:1 oznacza że 1/3 wysokości patrząc od wierzchołka.
3. Zwiazku z tym, ten że przekrój będzie miał wymiary 13/3 x 14/3 x 15/x
4. Czyli pole będzie 9cio krotnie mniejsze od pola podstawy.
5. Skorzystaj ze wzoru Herona
21 lut 21:00
bobek : dałbyś rade zrobić rysunek, bo nie umiem zbytnio tego narysować ?
21 lut 21:33
wredulus_pospolitus:

po prawej rzut 'od frontu'
21 lut 21:55
Jolanta: P=
√p(p−a)(p−−b)(p−c)
P=
√21(21−13)(21−14)(21−15)=
√21*8*7*6=81
Pole trójkąta ABC=81
| | 1 | |
Trójkąt w przekroju jest podobny do trójkąta podstawy i skala podobieństwa k= |
| |
| | 3 | |
Pola trójkątów sa podobne w k
2
P
p=9
21 lut 23:39