monotoniczność funkcji
c.claud.ia2: funkcja f jest określona wzorem: f(x)= 4x4x+6 dla każdego x∊ (−∞; −32). Wykaż że
funkcja jest rosnąca.
Obliczyłam pochodną i zapisałam nierówność: 2416x2+48x+36>0
Δ= 0
x1= −32 więc x∊ R\ {−32} ale nie wiem co dalej zrobić, mógłby mi ktoś pomóc to
dokończyć i sprawdzić czy do tego momentu mam dobrze?
21 lut 18:38
wredulus_pospolitus:
1. NIGDY nie wymnażaj mianownika w pochodnej
2. Tutaj pochodna jest całkowicie zbyteczna, ale jak już ją masz to:
pokazałeś/−aś za pomocą sprawdzenia, że pochodna funkcji jest dodatnia dla każdego x ∊
R/{−3/2}, a to oznacza, że funkcja f(x) jest rosnąca w
21 lut 18:54
c.claud.ia2: (−∞; −3/2) U (−3/2; +∞)?
21 lut 19:00
wredulus_pospolitus:
1. W monotoniczności NIE robimy sum przedziałów ... wypisujemy je po przecinku
2. Jaka jest dziedzina funkcji

Więc jaki przedział będzie
21 lut 19:08
c.claud.ia2: to dziedziną funkcji będzie to x ∊ R/{−3/2}? a przedział nie wiem, nie umiem wywnioskować z
tego co obliczyłam
21 lut 19:15
wredulus_pospolitus:
JAKA JEST DZIEDZINA FUNKCJI

Patrz treść zadania
21 lut 19:21
c.claud.ia2: a no tak (−∞, −3/2)
21 lut 19:22
wredulus_pospolitus:
Więc funkcja f(x) jest rosnąca (w swojej dziedzinie).
21 lut 19:29
wredulus_pospolitus:
taka uwaga ... gdyby dziedziną był przedziął D
f = R/{−3/2} to funkcja f(x) NIE BYŁABY rosnąca
w swojej dziedzinie

Byłaby rosnąca przedziałami (jak wskazane powyżej), ale nie byłaby to funkcja rosnąca w całej
swojej dziedzinie
21 lut 19:30
c.claud.ia2: czyli obliczyłam z pochodnej kiedy funkcja jest rosnąca i sprawdzam, czy dziedzina jest w tym
przedziale? I wychodzi że jest więc się zgadza, dobrze rozumiem?
21 lut 19:32
chichi:
autor wątku pierw poprawnie zastosował backslash do oznaczenia różnicy zbioru, później zapewne
z pośpiechu @
wredulus napisał " ℝ/{−3/2}" czy też "Df = ℝ/{−3/2}", a następnie ten błąd
zaczął powielać autor, dla jasności jedyny poprawny zapis tego zbioru to ℝ \ {−3/2}
21 lut 19:44