Zadanie 7
Adam : w czworokącie wypukłym ABCD dwusieczna kąta A zawiera przekątną AC oraz AB = 14, BC = 12, CD =
13 i DA = 9 oblicz cosinus największego kąta tego czworokąta
21 lut 18:08
wredulus_pospolitus:
fajne zadanko ... zanim podam moją propozycję rozwiązania tego zadania −−−− masz jakiś pomysł
na to zadanie
21 lut 18:28
Adam: Szczerze nie mam pojęcia, a te które próbowałem totalnie nie wypaliły.
21 lut 18:34
wredulus_pospolitus:

cholera ... chciałem 'szprytnie' ale mi nie wyszło. Więc niestety chyba trza będzie się
pomęczyć z obliczeniami.
Głównie używany wzór: tw. cosinusów.
1. skorzystamy z tego, że dwusieczna zawiera się w przekątnej:
13
2 = 9
2 + x
2 − 18x*cosα
12
2 = 14
2 + x
2 − 28x*cosα
wyznaczasz cosα z obu równań i przyrównujesz te równania do siebie.
W ten sposób wyznaczasz 'x'.
2. Wstawiasz 'x' do jednego z równań i wyznaczasz cos(α).
3. Z trygonometrii cos(2α) = 2cos
2(α) − 1 <−−− masz cosinusa jednego kąta.
4. Mając 'x' możesz wyznaczyć (z tw. cosinusów) dwóch kątów (wierzchołki B i D).
5. Co do ostatniego kąta to można poradzić sobie z tym na parę sposób.
a. najpierw korzystasz z tablic aby sprawdzić czy w ogóle jest sens się tym kątem zajmować.
b. możesz wyznaczyć drugą przekątną (y) i wyliczyć jej długość koszystając z tw. cosinusów i
wartości cos(2α) i później wykorzystać tę wartośc do wyznaczenia cosinusa kąta przy C.
c. możesz się pobawić w wyznaczanie cosinusów tych mniejszych kątów przy C (patrz rysunek) ...
później wyznaczyć sinusy tychże kątów i skorzystać ze wzoru na cos(a+b) = ....
21 lut 19:41
Adam : Siemka mały update, najmniejszy kąt wyszedł, −5/13, tak jak w odpowiedzi był tą kąt ABC, dzięki
za pomoc
21 lut 20:32
wredulus_pospolitus:
to coś nie tak Ci wyszło skoro NAJMNIEJSZY kąt ma cosinusa ujemnego ... to znaczy, że jest to
kąt > 90
o 
Kąt ABC

Jesteś tego pewny? Patrząc na boki to ADC powinien być większym kątem (krótsze boki
przy kącie => większy kąt w momencie gdy trójkąty mają jeden wspólny bok)
21 lut 22:27
Adam: Sorki, pomyliło mi się, bo zamiast największy powiedziałem najmniejszy haha. Największy cosinus
kąta −5/13
21 lut 23:10