równanie z parametrem
Gosia: Dla jakich wartości parametru m
suma odwrotności dwóch różnych pierwiastków
równania jest większa od −6
mx
2+(m−1)x+1=0ał.
1
0
a≠0
2
0
Δ >0
3
0
Rozw.
1
0
m≠0
2
0
m
1=3−2
√2 m
2=3+2
√2
3
0
m>7
Odp Biorę część wspólną i nie zgadza mi się wynik
Proszę o wskazanie gdzie zrobiłam błąd?
21 lut 16:51
chichi:
to raz, dwa brakuje 4ego warunku, który w tym równaniu akurat nic nowego nie wniesie

4
o x
1x
2 ≠ 0
21 lut 17:21
Gosia: Dziękuje. Przy rozwiązaniu wzięłam −6
Odp. w podręczniku jest taka
m∊(−∞;0)u (3−2√2)u(3+2√2;7)
Z odpowiedzi wynika, że m<7
21 lut 17:29
chichi:

wychodzi:
1o) m ∊ R \ {0}
2o) m ∊ (−
∞,3 − 2
√2) ∪ (3 + 2
√2,+
∞)
3o) m ∊ (−
∞,7)
4
o) m ∊ R
na rysunku: a = 3 − 2
√2, b = 3 + 2
√2
zatem odp. końcowa, to: m ∊ (−
∞,0) ∪ (0,3−2
√2) ∪ (3+2
√2,7)
21 lut 17:44
Gosia: Bardzo dziękuję, czyli mam błąd w 30
21 lut 17:55
Gosia: Bardzo ładne rozwiązanie, jeszcze raz dziękuję
21 lut 17:57