Oblicz długść promienia okręgu opisanego
Preppers: W trójkącie ABC kąt A ma miarę 120 stopni oraz BO = 6 i CO = 2√3 gdzie O jest środkiem okręgu
wpisanego w trójkąt ABC. Oblicz długość promienia opisanego na tym trójkącie.
21 lut 16:23
23 lut 20:30
Preppers : powinno być 2√7 . jaki miałeś pomysł na to zadanie bo ja, żeby obliczyć miarę kąta BOC i
zastosować twierdzenie cosinusów w trójkącie BOC, ale nie wiem jak sie za to zabrać
23 lut 21:55
Saizou :

180 = 120 + 2α +2β → β = 30−α
| | r | |
sin β = |
| → r = 2√3sinβ |
| | 2√3 | |
6sinα = 2
√3sinβ
6sinα = 2
√3sin(30−α)
| | 1 | | √3 | |
6sinα = 2√3( |
| cosα− |
| sinα) |
| | 2 | | 2 | |
6sinα =
√3cosα − 3sinα
9sinα =
√3cosα
| | √3 | |
tgα = |
| → a = x√3 oraz r = 9x |
| | 9 | |
z tw. Pitagorasa
36 = 3x
2+81x
2
84x
2 = 36
| | 36 | | 9 | | 3 | | 21 | |
x2 = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 84 | | 21 | | 7 | | 49 | |
z tw. Pitagorasa
| | 9 | | 75 | | 25*3*7 | | 5√21 | |
b2 = 12 − |
| = |
| = |
| → b = |
| |
| | 7 | | 7 | | 7*7 | | 7 | |
Z tw. sinusów
| | 2√7 | | 2√7 | | 2 | |
2R = |
| = |
| = 2√7* |
| |
| | sin120 | | | | √3 | |
Sprawdź rachunki
23 lut 22:32
wredulus_pospolitus:
błąd przy wyznaczaniu a i r po wyliczeniu x (na odwrót)
| | √21 | | 3√7 | | 9√21 | |
a = x√3 = |
| *√3 = |
| natomiast r = 9x = |
| |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
23 lut 22:51
wredulus_pospolitus:
| | √3 | |
nie ... było dobrze ... tylko błąd był wcześniej: tgα = |
| −−−> a = 9x i r = √3x |
| | 9 | |
23 lut 22:53
wredulus_pospolitus:
| | 9√21 + 5√21 | |
ale |BC| = a + b = |
| = 2 √21  |
| | 7 | |
|BC| =
√3R −−−> R = 2
√7 i wychodzi jak w odpowiedzi
23 lut 22:56
Saizou : Dzięki wredulus, w wersji na kartce miałem ctg α, ale potem przypomniałem sobie, że nie ma ctg
w podstawie
23 lut 22:56
Mila:
wg rysunku Saizou
1) w ΔABC:
2α+2β+120=180
α+β=30
2) WΔBCO:
α+β+|∡BOC|=180 stąd :
|∡BOC|=150o
3)
|BC|2=62+(2√3)2−2*6*2√3*cos(150o)
|BC|2=48+12√3*√3=48+36
|BC|2=84
|BC|=2√21
dalej j.w. 22:56
24 lut 15:24