pochodne
filipp2134: Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)= 1−6x26x2 przechodzącej przez punkt
P(−3,12). Bardzo proszę o wytłumaczenie
21 lut 10:13
Jolanta: Znasz wzór?
21 lut 10:50
filipp2134: wiem jak obliczyć pochodną i wiem że punkt styczności ma współrzędne (x0, f(x0)) ale nie wiem
jak to zastosować
21 lut 10:55
Jolanta: y−y0=f,(x0)(x−x0)
21 lut 10:58
Jolanta: f,(x0) pochodna w punkcie x0
21 lut 11:02
Jolanta: 1) dziedzina x≠0
2)pochodna tutaj U{pochodna licznika* mianownik −pochodna
mianownika*licznik,}{mianownik
2}
3) podstawiamy x
0 do tego co wyszło w 2. Liczymy
Podstawiamy do wzoru,który podalam
21 lut 11:30
.: Ale zanim policzysz pochodna warto inaczej zapisać ta funkcje.
| | 1−6x2 | | 1 | | 1 | |
f(x) = |
| = |
| − 1 = |
| x(−2) − 1 |
| | 6x2 | | 6x2 | | 6 | |
Latwiejsza postać, łatwiej policzyć pochidna
21 lut 11:31
filipp2134: Wyszło mi, bardzo dziękuję za pomoc
21 lut 18:30