Homograficzna
Wiktoriaa: Wykrese funkcji g jest symetryczny względem prostej x=−1 do wykresu funkcji f(x)=2−x/x+3
Wyznacz wzor funkcji g.
20 lut 19:22
wredulus_pospolitus:
| x | | 2−x | | x | |
f(x) = 2 − |
| czy też f(x) = |
| a może f(x) = 2 − |
| + 3 |
| x+3 | | x+3 | | x | |
bo Twój zapis oznacza ostatnią opcję (dlatego używamy NAWIASÓW
)
20 lut 19:56
Wiktoriaa: Drugi zapis
20 lut 19:57
wredulus_pospolitus:
| 2−x | | x−2 | | x+3 − 5 | | 5 | |
f(x) = |
| = − |
| = − |
| = − 1 − |
| |
| x+3 | | x+3 | | x+3 | | x+3 | |
1. z takiej postaci funkcji zauważyć możemy, że funkcja
f(x) posiada asymptotę pionową x =
−1
2. funkcja
g(x) jest symetryczna względem tejże osi z funkcją
f(x) ... więc także
będzie posiadać tą samą asymptotę
więc będziemy mieli g(x) = −1 + 'coś tam' .... i to coś tam to odbicie pozostałości funkcji
f(x).
20 lut 20:12
wredulus_pospolitus:
dobra ... to wszystko jest 'do dupy'
przecież funkcja f(x) ma asymptotę POZIOMĄ y = −1 ... a symetria ma być względem x = −1
20 lut 20:14
wredulus_pospolitus:
to wtedy tak to bym zrobił:
| 5 | |
1. f(x) = .... = −1 − |
| |
| x+3 | |
2. tworzymy funkcję h(x) przesuwając funkcję f(x) o '1 jednostkę w prawo'
| 5 | | 5 | |
h(x) = −1 − |
| = −1 − |
| |
| (x−1) + 3 | | x+2 | |
3. odbijamy względem osi OY ... czyli zamiast 'x' wstawiamy '−x'
| 5 | | 5 | |
n(x) = −1 − |
| = −1 + |
| |
| −x + 2 | | x−2 | |
4. przesuwamy z powrotem o '1 jednostkę w lewo' otrzymując:
| 5 | | 5 | |
g(x) = −1 + |
| = −1 + |
| |
| (x+1) − 2 | | x − 1 | |
20 lut 20:20
wredulus_pospolitus:
UWAGA
Dlaczego przesuwamy wykres tak, aby symetria była względem prostej x = 0
Ponieważ umiemy
łatwo 'odbić' względem osi OX bądź OY czyli prostych y = 0 i x = 0 odpowiednio.
UWAGA 2
Punkt 1. można pominąć, jednak lepiej sobie wyrobić ten nawyk, dodatkowo − wtedy musimy
'uważać' tylko na jednego x'a
20 lut 20:24
Magdaa_00: | 10−2x | |
a co z wykresem gdyby było f(x)= |
| ? jak zrobić podobne zadanie żeby powstał g(x)? |
| x−2 | |
bo coś nie idzie
20 lut 21:02
wredulus_pospolitus:
to pokaż jak robisz ... zobaczymy
20 lut 21:05
wredulus_pospolitus:
też symetria względem x = −1
20 lut 21:05
wredulus_pospolitus:
20 lut 21:13