funkcja
Wara: f(x)= x2−4|x|−3 f(x)= m ma trzy rozwiązania dla m?
20 lut 18:34
Wara: proboje ogarnac to hamonogranem pomocniczym tylko mam jednego x zamiast dwoch albo jak sie
postaram to nawet trzy (wiem ze to nie powinno sie zdarzyc w tym wypadku)
20 lut 18:35
Wara: x=0 i jaki jest drugi?
20 lut 18:36
chichi:
20 lut 18:40
Wara: dobra to jednak o wytłumaczenie można by było prosić :,)
20 lut 19:06
chichi:

rysujemy proste równoległe do osi OX, o równaniu y = m i sprawdzamy dla jakiego 'm' będą 3
rozwiązania, z wykresu odczytujemy, że dla m = −3
20 lut 19:15
wredulus_pospolitus:
alternatywne podejście (mniej sztampowe, bardziej "szprytne"):
1. zauważamy, że funkcja f(x) jest funkcją parzystą:
f(−x) = (−x)2 − 4|−x| − 3 = x2 − 4|x| − 3 = f(x)
związku z tym, jeżeli równanie f(x) = m ma rozwiązanie dla jakiegoś xa > 0 ... to także ma
rozwiązanie dla takiego xb<0 , że xa + xb = 0
co za tym idzie −−− równanie f(x) = m może mieć DOKŁADNIE 3 rozwiązania (a konkretniej −
nieparzystą liczbę rozwiązań) wtedy i tylko wtedy, gdy jednym z tych rozwiązań będzie x=0
f(0) = 0 − 4*0 − 3 = −3 −−−> czyli jedyną możliwą (ale nadal nie wiemy, czy prawidłową)
wartością dla parametru m jest m = −3
wystarczy teraz sprawdzić czy będziemy mieli dokładnie 3 rozwiązania (jedno już znamy) dla
równania f(x) = −3
x2 − 4|x| −3 = −3
x2 − 4|x| = 0
(|x|)2 − 4|x| = 0
|x|*(|x| − 4) = 0 −−−> rozwiązania: x = 0 lub x = −4 lub x = 4
Odp: Dla m = −3 równanie f(x) = m ma dokładnie trzy rozwiązania
20 lut 20:05
wredulus_pospolitus:
a 'szprytne' −−− bo na teście od razu byśmy mogli zawęzić pole poszukiwań.
A na teście 'czas to pieniądz'
20 lut 20:26