oblicz ciąg geometryczny
czesio97: oblicz dziesiąty wyraz ciągu arytmetycznego (an), w którym a1=3 i a6−a4=6 a
20 lut 17:23
Jolanta: Pamiętasz wzór na nty wyraz ciągu?
20 lut 18:21
Jolanta: a6−a4=? Tam jest 6 ?
20 lut 18:54
98:
3,6,9,12,15,18,21,24,27,30
20 lut 21:25
stasio:
| | a6 − a4 | |
a6 − a4 = 6 /:(6 − 4) ⇒ |
| = 3 = r, a10 = 3 + 9*3 = 30 i już |
| | 6 − 4 | |
20 lut 22:10
Jolanta: W ciągu arytmetycznym an =a1+(n−1)*r
a1=3
a6=3+(6−1)r=3+5r
a4=3+(4−1)*r=3+2r
a6−a4=6
3+5r−(3+2r)=6
2r=6
r=3
a10=a1+(10−)r
a10=3+9*3=30
20 lut 22:28
stasio:
O Jolu! Jestem pod wrażeniem
20 lut 23:42