Wykaż, że |∢AED| = 90°
Paluszek: W trapezie ABCD na ramieniu BC wybrano punkt E w taki sposób, że |DC| = |CE| oraz |AB| = |BE|.
Wykaż, że |∢AED| = 90°
19 lut 21:28
chichi:
chciałbym zobaczyc chociaż Twoj rysunek
19 lut 21:36
Paluszek: Do zadania nie ma rysunku niestety
19 lut 21:38
pluszak:

γ= 180
o−2β
δ= 180
o−2α
−−−−−−−−−−−−−−−−
γ+δ= 180
o ⇒ ......α+β=90
o to |∡x|= 90
o
19 lut 21:51
Paluszek: Dzięki wielkie 🙂
19 lut 21:54
pluszak:

lub tak :
2α+2β= 180
o
to |∡x|=α+β=90
o
19 lut 21:56
chichi:
ja chciałem zobaczyć Twój rysunek, jak jasno napisałem, ale po co się uczyć jak
@
Eta zrobi za kogoś
19 lut 22:53
pluszak:
19 lut 22:57
Jolanta: Dzięki rysunkom Ety łatwiej się nauczyć 🙂
19 lut 23:09
chichi:
jest taki dobry grecki elementarz z geometrii, ale chyba na marne go wspominać, bo pytający nie
jest zainteresowany geometrią, a jedynie rozwiązaniem konkretnego zadania

może Ty @
Eta chciałabyś przejrzeć? większość zadań jest olimpijskich, a rozwiązania w 90%
z wykorzystaniem geometrii syntetycznej, o ile się nie mylę jest tylko w greckiej wersji póki
co
19 lut 23:13
Mila:
Gdzie ten grecki elementarz ?
19 lut 23:36
chichi:
chyba nie ma w wersji PDF, ale po tytule można kupić na zagranicznych stronach, przynajmniej ja
tak kupiłem
20 lut 00:08
Mila:
Dziękuję za info

W jakim języku?
20 lut 00:26