Rozważ URL
jacek201: Rozważ URL i napisz czy poniższe podpunkty są prawdziwe czy fałszywe:
| | ⎧ | x + y = 0 | |
| (U) = | ⎨ | x − z = 0 |
|
| | ⎩ | y + z = 0 | |
a) (0, 0, 0) jest jedynym rozwiązaniem (U).
b) (0, 0) jest rozwiązaniem (U).
Czy jest ktoś wstanie wytłumaczyć mi te podpunkty, jak sprawdzić
czy Układ ma nieskończenie rozwiązań proszę o pomoc bo nwm czy
to się robi z twierdzenie Knockeckera czy w inny sposób
19 lut 20:55
wredulus_pospolitus:
jak sprawdzić −−− odpowiedzi na to pytanie powinieneś szukać w swoich notatkach z wykładów.
19 lut 21:02
wredulus_pospolitus:
jednak jest to na tyle prosty układ, że wystarczy zrobić:
rów (1) = rów (1) − rów (2) i co otrzymujemy

I jaki z tego wniosek
19 lut 21:04
jacek201: x + y = x + y − x + z = y + z = 3 równanie
19 lut 21:09
jacek201: Co wynika z tego bo nie rozumiem?
19 lut 21:10
jacek201: Wiem z Knockeckera że jeżeli RzA = Rz[A|b]=n=r to rozwiązanie jest dokładnie jedno i z gdy r <
n
to rozw. jest nieskończenie wiele czy to o to chodzi?
19 lut 21:13
jacek201:
b) (0, 0) jest rozwiązaniem (U). To jest fałszywe bo nie niewiadomych jest 3 a nie 2?
19 lut 21:17
jacek201: Pomoże ktoś proszę
19 lut 21:17
.:
Ojjj... widzę że spałeś na wykladach
Wykonaj odejmij równianie (2) od równania (1) i wyni ten zapisz jako 'nowe' równanie (1)
19 lut 21:27
jacek201: x + y = x + y − x + z = y + z = 3 równanie
Takie naprowadzanie mi nic nie daje jak widać potrzebuje konkretnej odpowiedzi
19 lut 22:06