suma ich była nieparzysta
Marysia: Iloma sposobami można spośród liczb naturalnych od 1 do 21 tak wybrać trzy różne liczby, żeby
suma
ich była nieparzysta?
19 lut 20:32
mam pytanie: 1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 liczby nieparzyste jest ich 11
2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 liczby parzyste jest ich 10
nieparzysta będzie jesli będzie suma jednej nieparzystej i dwóch parzystych
2a+2b+2c+1=2(a+b+c)+1
(gdyz suma dwóch parzystych jest zawsze parzysta, a po dodaniu nieparzystej wyjdzie
nieparzysta)
lub suma trzech nieparzystych gsyż dwie nieparzyste 2a+1 + 2b+1= 2(a+b)+2 dadzą parzystą
a trzy nieparzyste dadzą nieparzystą 2a+1+2b+1+2c+1= 2(a+b+c+1)+1
czyli
| | | | | 11! | | 10! | |
+ | = |
| + |
| *11 = |
| | | 3!*7! | | 2!*8! | |
| | 7!*8*9*10*11 | | 8!*9*10 | |
= |
| + |
| *11= 615 |
| | 7!*6 | | 2*8! | |
19 lut 21:29