Funkcja homograficzna
Wara:
Wyznacz liczbę rozwiązań tego rownania w zaleznosci od parametru p.
Wszystko pieknie sobie rozrysowałem wszystko sie zgadza ladnie mi funkcja homograficzna wyszła,
alee nie mam pojecia jak wyczytac z niej poprawne odpowiedzi, które mam podane ale nie potrafie
wpasc dlaczego tak. Odp; brak rozwiazan p (−
∞,0) . 1 roz. dla p {0,1}. oraz 2 roz. dla p
(0,1)∪(1,+
∞)
Mila:
| x+2 | | x−2+4 | | 4 | |
| |
| |=| |
| |=|1+ |
| | |
| x−2 | | x−2 | | x−2 | |
badasz liczbę przecięć wykresu poziomą linią (na wykresie przykłady p=−1, p=1, p=2)
1) p<0 − brak rozwiązań
2)
p=0 lub p=1 −jedno rozwiązanie
3) 0<p<1 lub p>1 −dwa rozwiązania