Okręgi styczne wewnętrznie
OLO: Cześć, mam problem z zadaniem:
Okręgi o
1(A,9) oraz o
2(B,2m−2) są styczne wewnętrznie, a odległość ich środków jest równa
22.
Wyznacz największą i najmniejszą wartość parametru m.
Proszę o pomoc, nie mam pojęcia co mam tu zrobić narysowałem tylko rysunek ale dalej nie wiem
OLO: Czyli co |AB| to u mnie 22
r1 = 9
r2 = 2m − 2, przy założeniu, że m>1
czyli |r1 − r2| to u mnie |9 − 2m + 2|
i wychodzi na to, że
|−2m + 11| = 22
| | −11 | | 33 | |
i rozwiązania to m1= |
| i m2= |
| ale rozwiazanie to tylko m2 tak? |
| | 2 | | 2 | |