matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Oblicz wartość wyrażenia
jbs:
Oblicz wartość wyrażenia dla a = 1 i b = 0,5.
(a
2
+ 2ab + b
2
)
−1
(2a − b)
−2
:
(a+b)
4
(4a
2
− 4ab + b
2
)
3
Chyba się gdzieś zakręciłem...
18 lut 15:07
wredulus_pospolitus:
możemy podstawić i liczyć pokolei ... albo zapisać wzory skróconego mnożenia przed podstawieniem.
((a+b)
2
)
−1
(2a−b)
−2
... =
:
=
(a+b)
4
( (2a−b)
2
)
3
(a+b)
−2
(2a−b)
6
1
(2a−b)
6+2
=
*
=
*
=
(a+b)
4
(2a−b)
−2
(a+b)
4+2
1
(2a−b)
8
1.5
8
=
=
= 1.5
2
= 2.25
(a+b)
6
1.5
6
18 lut 15:11