macierze
przemo: "proste" równanie macierzowe − AXB =CB
wyszło mi X=I, ale nie jestem pewien czy dobrze
18 lut 12:58
ABC:
a założenia jakieś na temat tych macierzy? daj link do zdjęcia polecenia z książki albo listy
zadań
18 lut 13:08
przemo: nic więcej, to wszystko co mam
18 lut 13:09
ABC: to c..j nie wiadomo czy w ogóle istnieją macierze odwrotne
18 lut 13:16
przemo: załóżmy, że istnieją i w ogóle, że wszystkie niezbędne warunki są spełnione
18 lut 13:19
przemo: generalnie wyszedłem z tego, że AX=C ,a skoro można zapisać, że C=CI, to A=C a X=I, ale teraz
widzę, że to chyba bzdury
18 lut 13:20
ABC: przy założeniu że istniej B
−1 to AX=C jest ok i dalej gdyby istniała A
−1 to X=A
1C
ale to bardzo mocne założenia , te macierze w ogóle kwadratowe nie muszą być
18 lut 14:31