Nierówność i stosunek boków trójkąta
Nebula :

Witam, mam problem z dwoma zadankami, co do jednego nie jestem pewny odpowiedzi a w drugim
nie wiem co mam dalej zrobić.
Zad. 1
Rozwiąż nierówność
| | 2x+7 | | 2x+72 | |
1− |
| + |
| − ... ≥ 2. |
| | 2 | | 4 | |
Rozwiązanie zapisz w postaci przedziału liczbowego.
Obliczyłem, że moje q = {−2x+7}{2}
| | −2x+7 | |
Wykorzystałem wzór na nieskończoną sumę ciągu lim(n→∞) Sn = | |
| | < 1 , czyli dalej mi |
| | 2 | |
wyszło, że
| −2x+7 | | −2x+7 | |
| < 1 ⋁ |
| > −1 |
| 2 | | 2 | |
| | 5 | | 9 | |
I wyszło mi że x∊( |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
Na koniec podstawiłem sumę do tej nierówności |
| ≥ 2 |
| | 1+2x+7 | |
| | 9 | |
i wyszło mi że x∊<−4; |
| > |
| | 2 | |
| | 5 | | 9 | |
porównując oba przedziały wyszło mi że końcowy przedział wynosi x∊( |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
czy jest to poprawna odpowiedź?
Zad.2
Środkowa CD trójkąta ABC jest prostopadła do dwusiecznej AE tego trójkąta. Oblicz stosunek
Tu na podstawie rysunku zauważyłem tylko że są one chyba podobne do siebie na podstawie cechy
BKB.
Z góry dziękuje za odpowiedzi
17 lut 19:00
ite:
Czy nierówność wygląda tak?
| | 2x+7 | | (2x+7)2 | |
1− |
| + |
| − ... ≥ 2 |
| | 2 | | 4 | |
17 lut 21:55
.:
1) mianownik: 1 + 2x + 7 = 2x + ile

A ile ty masz? Licznik także błędnie.
| | 1 | |
A druga sprawa... Zauważ że: |
| ≥ 2 − − − − > 0 < a ≤ 0.5 |
| | a | |
Z takiej podwójnej nierówności odrobinkę szybciej będzie, nie sądzisz?
17 lut 22:02
Nebula: | | −5 | |
Czyli w takim razie końcowy przedział w pierwszym zadaniu wynosi x∊< −4 ; |
| ) |
| | 2 | |
Tak?
17 lut 22:47
.:
A niby dlaczego
17 lut 23:54
Nebula : Poprawiłem faktycznie błędnie zapisane przeze mnie q i wykonałem ponownie obliczenia i taki mi
wynik wyszedł jeśli to nie jest poprawny wynik to już nie wiem gdzie mam błąd
18 lut 13:17
Jolanta: Dla q wyszedł mi przedział <−4,5;−2,5>
A dla S ≥2. Przedział (−4,5;−4]
Część wspólna (−4,5;−4]
18 lut 17:18
wredulus_pospolitus:
po pierwsze:
| | 2x+7 | | 2x+7 | |
q = − |
| ; |q| < 1 ⇒ | |
| | < 1 ⇔ −2 < 2x+7 < 2 ⇔ −9 < 2x < −5 ⇔ |
| | 2 | | 2 | |
x ∊
(−4.5 ; −2.5
)
po drugie:
| | 1 | |
S ≥ 2 ⇔ |
| ≥ 1 ⇔ 0 < 2x+9 ≤ 1 ⇔ x ∊ ( −4.5 ; −4 ] |
| | 2x+9 | |
18 lut 18:57
Nebula : Faktycznie zauważyłem gdzie zrobiłem błąd i wyszedł mi ten sam wynik.
| | AC | |
W zadaniu 2 zauważyłem że ten stosunek |
| wynosi 1/2 |
| | AB | |
18 lut 19:14
SzymonZc: Dobrze, że Nebula naprawiła błąd w obliczeniach i teraz masz ten sam wynik. Tutaj są dobre gry
do rozwijania logiki
https://boskatv.pl/
19 lut 16:24