Oblicz promień okręgu
Nebula :

Czworokąt na rysunku jest trapezem, oblicz długość promienia okręgu
Wiedząc że:
a=1
α=30.
Próbowałem zrobić to zadanie i wiem że czworokąt ten ma podstawę 4a, jego góra to 1a
na podstawie cechy podobieństwa bok,kąt,bok. Za pomoćą tej wiadomości zrobiłem
fragment trojkątą o podstawie 3/2 i wykorzystałem kąt 30 stopni do funkcji trygonometrycznych
na tangens
a więc: tg α = 30 stopni = h/(3/2) czyli
√3/3 = h/(3/2)
czyli wysokość wynosi
√3/2 , a w takim razie promień okręgu wynosi
√3/4 , czy jest to
poprawne rozwiązanie?
Z góry dziękuje za odpowiedź
16 lut 22:28
wredulus_pospolitus:
1. rozumiem, że ten okrąg jest wpisany w trapez ... tak

2. "wiem że czworokąt ten ma podstawę 4a, jego góra to 1a na podstawie cechy podobieństwa
bok,kąt,bok"
To niestety nie jest prawdą. Dolna podstawa NIE MOŻE mieć długości 4a
16 lut 22:44
Nebula : W treści zadania nigdzie nie napisali że okrąg jest wpisany w trapez ale obrazek jaki mi podali
na to wskazuje i próbowałem go nieudolnie odwzorować ale tylko z wielkością koła nie podołałem.
Jeśli to że podstawa nie wynosi 4a to nie mam pojęcia jak wykonać to zadanie.
16 lut 23:07
Eta:
| | 2a+2b | |
|KL|= |
| = a+b i |KL|=2 |
| | 2 | |
oraz 4r=a+b ⇒ 4r=2
=========
16 lut 23:53
Nebula : Dziękuje bardzo
17 lut 00:30
.:
Nebula − − − gdyby dolna podstawa była równa 4a to górna podstawa musiałaby być równa 0.
Dlaczego? Patrz na przykład na wzór na długość KL czyli odcinka laczacego połowy boków.
Ja rozumiem, że chciałeś to wykonać z proporcji (*2) ale taka proporcja nie działa w trapezie.
17 lut 00:37
Nebula : No faktycznie teraz widzę że to co zrobiłem nie było poprawne, dzięki jeszcze raz spróbuje już
tego błędu nie popełnić
17 lut 01:18