pierwiastki potęgi zadania maturalne ile jest równe wyrażenie
Szymcio: (3√4*3√−16):(−8)
odpowiedź to dwa do potęgi minus pierwszej.
pierwiastek trzeciego stopnia z 4 rozpisuje jako 2 do potęgi 2/3 i nie wiem jak rozpisać
pierwiastek trzeciego stopnia z minus 16 .Dzielnik zapisuje jako (−2) do ptegi 3
14 lut 18:33
.:
−16 = (−1)*24
Zauważ że 3√a*b = 3√a * 3√b
A zo do mianownika to bym zapisał jako − 1 * 23
14 lut 18:43
.:
Niby to samo ale w ten sposób łatwiej zauważyć że − 1 się skrócą a cała reszta to liczby typu
2a
14 lut 18:44
Szymcio: tak też zrobiłem ale się zastanowiłem nad tym po prostu czy to jest legalne np. my zrobiliśmy z
(−2)3 = (−1)*23 a np. jakby to była potęga parzysta czyli (−2)4 to jakbyśmy napisali
(−1)*24 to by było nie prawdziwe bo −16 nie jest równe 16
14 lut 18:59
.:
−16 NIE JEST RÓWNY (−2)
4 
−16 = − 1 * 16
14 lut 19:02
Szymcio: pochrzaniło mi się , ale mam pytanie mamy np. liczbe (−3)3 to można ją rozpisać ((−1)3)*(33)
?
14 lut 19:15
.:
Oczywiście że tam można zapisać.
(−a)b = (−1)b * ab
Wynika to z własności potęg.
14 lut 19:16
Szymcio: okej do tego zmierzałem w tym zadaniu nie byłem tego pewien czy dobrze to rozumiem , wszelkie
wątpliwości został rozwiązane.Dziękuje
14 lut 19:28