proszę o rozwiązanie
anna: dany jest prostokąt ABCD o bokach BA= 2 oraz BC =1 Na bokach BC oraz CD obrano
odpowiednio Punkty E i F takie że : CE = x oraz CF =1/x
Oblicz dla jakiej wartości x pole trójkąta AEF jest najmniejsze
14 lut 06:34
.:
| | 1 | |
Zauważ że PΔ = 0.5*|CE|*|CF| =0.5 * x * |
| = 0.5 |
| | x | |
Pole będzie miało stała wartość.
Jedyne co musisz jeszcze zrobić to POPRAWNIE wskazać w jakim przedzie tak naprawdę możemy
wybrać x
14 lut 08:10
.:
Nie przedzie tak tylko miało być w przedziale
14 lut 08:11
anna: czy te trójkąty są prostokątne skoro tak obliczone pole
14 lut 08:39
wredulus_pospolitus:

Byłem zaspany i nie przeczytałem o który trójkąt chodzi jednak wnioski z tamtego będą potrzebne
(pole jest stałe ... musisz dobry przedział 'x' wyznaczyć)
| | 1 | | x | | 1 | |
PAEF = 2 − PADF − PABE − PCEF = 2 − |
| − |
| − |
| = |
| | 2x | | 2 | | 2 | |
pochodna i szukasz minimum
14 lut 09:33
anna: pole trójkąta ADF =( 2−1x)/2 = P1 = 1 − 12x
pole trójkąta ABE = 2*(1 − x)/2 = x−1 = P2
pole trójkąta CFE = x*1x/2 = 12 = P3
P1 + P2 +P3 = 1 − 12x + x−1 + 12
pole trójkąta AEF = 2 − ( 1 − 12x + x−1 + 12) = 2 + 12x − x − 12
pole trójkąta AEF = 3 −x2 + 12 = P(x)
ale wynik w odpowiedzi jest że pochodna ma wzór P,(x) = 2x2 −12x2
co jest niepoprawne
14 lut 15:53
anna: przepraszam za pomyłkę
pole trójkąta AEF = 3−x2 + 12x
14 lut 15:58
anna: dziękuję
14 lut 22:20