Proszę pomóżcie mi z tymi zadaniami
scorpiooo: 1. W ciągu arytmetycznym a5 =8 a7 =12
Oblicz a1 , r , a10 , r10 ?
2. Cena towaru wynosi 1000zł. Po dwukrotnej obniżce o ten sam procent jego cena wynosi 640zł. O
ile za każdym razem obniżono cenę towaru?
3. Rozwiąż równanie:
x3 + 4x2 − 2x − 8 = 0
z góry dziękuję za pomoc
8 mar 19:50
Tomek.Noah: a5=a1+4r
a7=a1+6r
8=a1+4r
12=a1+6r
−4=−2r
r=2
a1=0
a10=18
r10=nie iwem co to jest wogole...
w 3 zadniau pierwszy wyraz polacz z trzecim a drugi z czwartym
x(x2−2)+4(x2−2)
(x+4)(x2−2)=0
(x+4)(x−√2)(x+√2)=0
wyznacz pierwiastki
8 mar 19:57