proszę o rozwiązanie
anna: dany jest trójkąt ABC w którym punkty D i E leżą odpowiednio na bokach AB i AC
tak że zachodzą warunki I AD I : I DB I = 1 :2 oraz I AE I : I EC I = 3 : 1
Odcinki BE i CD przecięły się w punkcie O Prosta AO przecina bok BC w punkcie F
oblicz stosunek BF do CF
13 lut 20:49
Eta:

Z tw. Cevy
| | |AD| | | |BF| | | |CE| | |
|
| * |
| * |
| =1 |
| | |DB| | | |FC| | | |EA| | |
x= 6y
13 lut 21:52
anna: dziękuję
ale w zadaniu była uwaga aby nie korzystać z tw Cevy
13 lut 22:07
Saizou : To skorzystaj z dowodu tego twierdzenia (tylko zamiast rozważań na literkach masz liczby)
13 lut 22:13
Saizou :
| | BF | | kx | | k | |
Szukamy |
| = |
| = |
| |
| | FC | | x | | 1 | |
| | P | | 4S+P | |
(1) |
| = |
| −−>(1+k)A=8S |
| | 2P | | (1+k)A+2P | |
| | S | | S+(1+k)A | |
(2) |
| = |
| −−> (1+k)A = P |
| | 3S | | 3S+3P | |
Z (1) i (2) mamy, że P=8S
| A | | A+4S | |
| = |
| → 3P = 4kS |
| kA | | kA+3P | |
3*8S =4kS
k = 6
BF : DC = 1:6
13 lut 23:51
Saizou : Oczywiście
BF : DC = 6:1
13 lut 23:54
Saizou : Późno jest... BF : FC = 6:1
14 lut 00:11
anna: dziękuję bardzo
14 lut 16:02