nawiasy
bartekkk1243: W jaki sposób rozpisać działanie w którym jest trzecia potęga na mnożenie nawiasów? jest na to
jakiś określony sposób? bardzo proszę o pomoc
mam np. coś takiego: 8−x
3 a w odpowiedzi jest zapis (2−x)(4+2x+x
2). Wiem że są tu wzory
skróconego mnożenia ale nie wiem jak ich użyć żeby nie musieć zgadywać. Będę wdzięczny jak
ktoś mi to rozpisze
12 lut 22:47
jc:
a2 − b2= (a − b)(a + b)
a3 − b3= (a − b)(a2+ab+b2)
a4 − b4 =(a−b)(a3 + a2b + ab2+ b3)
a5 − b5 =(a−b)(a4 + a3b + a2b2+ ab3 + b4)
widzisz zasadę?
12 lut 22:52
bartekkk1243: O już wszystko jasne. Wielkie dzięki
12 lut 22:56
.:
To teraz zastanów się (spróbuj samodzielnie) zrobić analogicznie ale dla sumy
8 + x3
12 lut 23:01
bartekkk1243: 8+x3= 23+x3= (2+x)(4−2x+x2)
12 lut 23:09
.:
A wyższe potęgi?
12 lut 23:11
bartekkk1243: wyższe też rozumiem, bardzo dziękuję
12 lut 23:15