Funkcja logarytmiczna z parametrem
Kalac: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których funkcja
f(x)=(m−2)*4x−2x+2+m+1
ma dokładnie jedno miejsce zerowe
12 lut 22:13
Kalac: Funkcja wykładnicza*
12 lut 22:14
wredulus_pospolitus:
na początek proponuję podstawienie: s = 2
x ; s > 0
otrzymujesz wtedy funkcję wielomianową: f(s) = (m−2)s
2 − s + (m+1)
która może mieć DOKŁADNIE jedno dodatnie miejsce zerowe

czyli masz dwa warunki:
1. Δ = 0 ∧ x
1,2 = x
wierzchołka > 0
2. Δ > 0 ∧ x
1*x
2 < 0
dodatkowo należy rozpatrzeć warunek funkcji liniowej:
3. m−2 = 0 ∧ x
0 > 0
12 lut 22:23
wredulus_pospolitus:
zamiast x
indeks powinno być s
indeks
12 lut 22:24
Kalac: dzięki
12 lut 22:29