przedzialy monotonicznosci funkcji
Fabian: f(x)=sinx−cosx (0≤x≤2π)
f'(x)=cosx+sinx
no wlasnie i co dalej, czy z wzorow redukcyjnych skorzystac, jak tak to ktorych
12 lut 21:34
wredulus_pospolitus:
a po co Ci to
| | √2 | | √2 | |
sinx − cosx = √2( |
| sinx − |
| cosx) = √2sin(x − π/4) = −√2cos(x + π/4) |
| | 2 | | 2 | |
wybierz sobie który wolisz.
Ehhhhh ... to jak okrojony jest materiał szkoły średniej mnie czasem przeraża.
12 lut 21:39
wredulus_pospolitus:
a jak już tak bardzo chcesz pochodną ... to możesz analogicznie przekształcić do postaci:
f'(x) = sin(x + π/4) = cos(x − π/4)
12 lut 21:41
12 lut 21:49
wredulus_pospolitus:
Heee

Ale co masz

narysuj sobie szkic wykresu f(x) na podstawie tego co podałem ... ewentualnie szkic wykresu
f'(x) (nie wiem po cholerę ... ale niech będzie).
I na podstawie wykresu jednego bądź drugiego określ przedziały monotoniczności funkcji f(x).
12 lut 21:52
wredulus_pospolitus:
poprawka do pochodnej ... oczywiście tam także powinno być
√2 w jednej i drugiej postaci
12 lut 21:54
Fabian: nie rozumiem
12 lut 22:44
wredulus_pospolitus:
Czego nie rozumiesz?
W jakim celu wyznaczyłeś pochodną? W jakim celu wyznaczyłeś miejsca zerowe pochodnej

Do czego może posłużyć Ci wiedza którą uzyskałeś po wyznaczeniu tychże miejsc zerowych
12 lut 22:48
Fabian: wyznaczam miejsa 0 pochodnej aby wyznaczyc ekstrema ktore wyznaczaja mi monotonicznosc
13 lut 13:09
wredulus_pospolitus:
no to teraz mając te miejsca zerowe pochodnej robisz szkic wykresu (wężyka) pochodnej
zaznaczając monotoniczność funkcji f(x)
13 lut 13:13