ktoś pomoże?
sarafin: oblicz całkę z funkcji f(x,y)=√y/x2 po obszarze wyznaczonym przez wykresy y=4, x≥1, y=x2
12 lut 21:25
wredulus_pospolitus:
i problem napotykasz w którym dokładne momencie
12 lut 21:34
sarafin: nie wiem gdzie zacząć i gdzie skończyć
12 lut 21:40
wredulus_pospolitus:
zacznij od:
1. napisania całki podwójnej
2. zrobienia szkicu obszaru po którym całkujesz
3. wyznaczenie granic całkowania po 'x' bądź po 'y' jako konkretne wartości, a drugą zmienną
uzależnić od funkcji pierwszej zmiennej i stałej.
4. policzyć całkę podwójną
12 lut 21:43