które wyrazy ciągu są ujemne
wiki: dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an=(n−4) (n−7) .Sprawdz,które wyrazy tego ciągu są ujemne
proszę o pomoc krok po kroku
8 mar 19:43
wiki: proszę bardzo o pomoc będę wdzięczna
8 mar 20:33
wiki: puk puk proszę pomóżcie
8 mar 21:03
wiki: puk puk proszę pomóżcie
8 mar 21:04
fruu:

(n−4)(n−7) = n
2 −7n −4n +28 = n
2 − 11n +28
n
2 − 11n +28 < 0
Δ=121−4*1*28=121−80−32=121−112=9
pierw Δ = 3
n
1=
11−32=4
n
2=
11+32=7
(x−4)(x−7) < 0
x ∊ (4;7)
8 mar 21:13
Nuśka: wszystko sie zgadza do momentu podania wyniku, ponieważ nie ma wyrazu np.: a4,78, dlatego
odpowiedz powinna wygladac tak: n={5,6,7}
9 cze 17:34
Eta:
n={5,6} bo 7∉(4,7)
9 cze 18:02