Do boków prostokąta o obwodzie 96 dorysowano półkola.
Monika: Do boków prostokąta o obwodzie 96 dorysowano półkola.
Wyznacz długości boków tego prostokąta o największym polu powstałej figury.
I mi wyszła parabola w górę, więc pole najmniejsze, a na dodatek drugi bok prostokąta wyszedł
mi ujemny.
Gdzie źle myślę, co źle robię?
Dołączam zdjęcie moich obliczeń i proszę o pomoc:
https://zapodaj.net/plik-tMtnt1BqJq
12 lut 11:10
12 lut 12:25
chichi:
skoro a = 2r, b = 2R, to 4r + 4R = 96 ⇔ R = 24 − r.
P(r) = 4r(24 − r) + πr
2 + π(24 − r)
2 = 2(π−2)r
2 + 48(2−π)r + 576π, D
P = (0,24)
minimum dla r = 12. zatem nasz prostokąt okazuje się być kwadratem, co więcej proszę zmienić
błąd w poleceniu z '
największym polu' na '
najmniejszym polu'
12 lut 12:27
ite:
Jeśli boki prostokąta o obwodzie 96 oznaczasz przez a i b, to musisz dodawać warunek
informujący jakie wartości one mogą przyjmować.
12 lut 12:27
Monika: chichi − bardzo Ci dziękuję

U Ciebie to tak przejrzyście wygląda

Faktycznie trzeba było
trzymać się promieni.
ABC z roboty oraz ite − Wam także pięknie dziękuję, że chcieliście mi pomóc.
12 lut 12:54
12 lut 13:24