Nierówność
Kuba: Hej mam pytanie; do rozwiązania jest taka nierówność :
Wartość bezwzględna z x kwadrat minus 5x +4 mniejszą lub równa wartości bezwzględnej z x−4.
Rozwiązałem ją ale wyszło mi na końcu wartość bezwzględna z x−1 mniejsza lub równą 1 i nie
wiem co z tym zrobić . Ktoś wytłumaczy krok po kroku?
12 lut 00:08
wredulus_pospolitus:
|x2 − 5x + 4| ≤ |x−4|
|(x−4)(x−1)| ≤ |x−4|
1. x ≠ 4
|x−1| ≤ 1 −−−> −1 ≤ (x−1) ≤ 1 −−−> 0 ≤ x ≤ 2
2. x = 4
0 ≤ 0
12 lut 00:19
aa:

graficznie
f(x)= |x
2−5x+4|
g(x)=|x−4|
Odp: x∊[0,2]U{4}
12 lut 00:36