monotonicznosc i ograniczonosc ciagu
Łukasz: an=(√n√n−√n)
wiem ze trzeba wzor an+1−an ale jakos nie wiem co dalej, ugrzązłem
11 lut 23:31
wredulus_pospolitus:
a
n = n
3/2 − n
1/2 =
√n(n−1)
a
n+1 − a
n =
√n+1*n −
√n(n−1) >
√n*n −
√n(n−1) =
√n > 0
ciąg rosnący
związku z tym jest ograniczony z dołu (przez chociażby a
1 = 0
natomiast ograniczenie z góry nie istnieje, ponieważ:
lim a
n =
√n(n−1) = +
∞
12 lut 00:13
wredulus_pospolitus:
aajjjj ... źle
an = n3/4 − n1/2 = √n(4√n − 1)
an+1 − an = √n+1(4√n+1 − 1) − √n(4√n −1) > √n[ 4√n+1 − 4√n] > 0
dalsza część analogicznie do poprzedniego
12 lut 00:16
Adamm: "Trzeba wzór". Ciekawi mnie czy to przez dzisiejszą edukację
13 lut 01:47