Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji: 𝑓(𝑥)=log[(2𝑚−3)𝑥2−(6−𝑚)
cialo krzys: Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji: 𝑓(𝑥)=log[(2𝑚−3)𝑥2−(6−𝑚)𝑥+1/7(𝑚−9)]
jest zbiór R.
Wiadomo że liczba logarytmowana musi być większa od zera zatem:
(2𝑚−3)𝑥2−(6−𝑚)𝑥+17(𝑚−9)>0
Ponadto mamy dwa przypadki: funkcja liniowa i kwadratowa i o ile jest funkcja kwadratowa
to jest łatwo. Problem się zaczyna gdy jest funkcja linowa.
Warunki do f. kwadratowej
(2𝑚−3)𝑥2−(6−𝑚)𝑥+17(𝑚−9)>0
a>0 zatem 2m−3>0 oraz Δ<0
Warunki do f. liniowej
(2𝑚−3)𝑥2−(6−𝑚)𝑥+17(𝑚−9)>0
wtedy a=0 czyli 2m−3=0 oraz b=0 czyli −(6−m)=0
No i tu się pojawia problem bo f liniowa powstaje dla dwóch różnych wartości m.
Proszę o pomoc jak to zrobić krok po kroku bo stanąłem na tym zadaniu i nwm co dalej
11 lut 13:39
as:
dla a=0 2m−3=0 ⇒ m=1,5 f(x)= −4,5x−17*(−7,5) −− jest liniowa i nie spełnia warunku x >0
pozostaje tylko
a>0 i Δ<0
11 lut 14:11
as:
taki komentarz ma być
...... i nie spełnia warunku f(x)>0 dla kazdego x∊R
11 lut 14:42