granice funkcji
Fabian: dostalem na kolokwium przyklad taki
| | 1 | | −1 | |
lim x−−>∞ x2(3 |
| −3 |
| ) (gdzie ta ułamki sa jako potega nie wiem jak to |
| | x2 | | x2 | |
zapisac)
no i doszedlem do wyniku +
∞ bo dałem x
2 do mianownika jako odwrotność i podstawilem ta
∞ za x
i
| | 1 | |
dostałem wynik |
| co daje wynik ∞ jednak z jakiegos powodu dostalem za to zadanie |
| | 0 | |
0,5/5 pkt, umialby to ktos rozwiązac poprawnie?
10 lut 19:11
Maciess: Musisz poprawić zapis, bo kompletnie nie wiem o co chodzi. Zerknij w sekcji "Kliknij po więcej
przykładów" (trzeba użyc {}). A tak wgl to najprościej iść do osoby, która poprawiała. Pewnie
wytłumaczy Ci jak to zrobić + wyjaśni dlaczego dokładnie 0,5 pkt

Serio to sa normalni
ludzie którzy mówią.
10 lut 20:03
wredulus_pospolitus:
| | 31/x2 − 3−1/x2 | |
lim x2*(31/x2 − 3−1/x2) = lim |
| i z tej postaci |
| | 1/x2 | |
napisałem że to jest [1/0] więc granica będzie +
∞
jeżeli tak ... to dziwię się że chociaż 0.5 pkt dostałeś.
10 lut 20:20
wredulus_pospolitus:
| | 0 | |
Zauważ, że masz tutaj SYMBOL NIEOZNACZONY [ |
| ] |
| | 0 | |
Powiedz ... po kiego grzyba w ogóle przekształcałeś pierwotną postać granicy? Samo tworzenie
ułamka nie zlikwiduje symbolu nieoznaczonego.
10 lut 20:27
10 lut 20:32
wredulus_pospolitus:
Przy okazji spójrz do tematu odnośnie asymptoty
10 lut 20:41
Fabian: jak z tego 3sln3+3−sln3 wyszlo ci 2ln3
11 lut 22:56
chichi:
| | 1*ln(3) + 1*ln(3) | |
3s → 1, gdy s → 0+, tak samo 3−s. więc g = |
| = 2ln(3). |
| | 1 | |
11 lut 23:10
Fabian: a tak wsm to na jakiej zasadzie po uzyciu de L'Hospitala zmienil sie znak z − na +
13 lut 22:33
.:
Proszę, policz pochodna z:
A) 3s
B) 3−s
Obawiam się, że musisz na trochę dłużej siąść do zadan z granic i pochodnych (A później także
całek) bo te braki będą Ci się nawarstwiac.
13 lut 22:38
Fabian: A)3sln3
B)3−sln3
13 lut 22:50
.:
Druga błędnie. Pamiętaj o 'pochodnej wnetrza' w funkcji złożonej.
13 lut 23:03
wredulus_pospolitus:
Przy okazji −−− 'wsm' ... gdyby nie wujek google to bym bladego pojęcia nie miał co to niby ma
znaczyć
14 lut 09:43