równanie z parametrem
silco: wyznacz te wartości parametru m (m∊R) dla których równanie |16−x2|= (m+4)2 −9 ma dwa różne
rozwiązania
10 lut 16:21
.:
Niech f(x) = 16 − x2
Rozwiazujesz:
0 = (m+4)2 − 9 ∨ f(xwierzchołka) < (m+4)2 − 9
10 lut 16:31
silco: hmm, tylko dlaczego akurat tak
generalnie zacząłem to rozwiązywać trochę inaczej i w sumie doszedłem tylko, że dla m=−7 lub
m=−1, czyli to samo co by wyszło z pierwszego przypadku, który podałeś
10 lut 16:50
wredulus_pospolitus:

w tego typu równaniu warto sobie z boku zrobić szkic wykresu.
zielona linia reprezentuje rozwiązanie f(x) = 0 albo jak wolisz |16−x
2| = 0
natomiast
czerwona linia reprezentuje prostą y = f(x
wierzchołka) = y
wierzchołka
zauważ, że każda prosta 'powyżej' y
wierzchołka będzie dwukrotnie przecinać niebieski wykres.
Stąd ten drugi warunek
10 lut 17:04
silco: n ok, powiedzmy, że rozumiem

ale jakbym chciał bez robienia rysunków pomocniczych? jak to "zauważyć"?
10 lut 17:57
wredulus_pospolitus:
jeżeli nie kojarzysz nawet wykresu ... to może być ciężkawo ... jedyne co pozostaje to
rozwiązać równanie:
|16−x2| = k i zobaczyć dla jakich 'k' będą tylko dwa rozwiązania (a później zrobić k =
(m+4)2 − 9)
10 lut 18:00
wredulus_pospolitus:
w momencie gdy jest to zadanie na maturze ... jest to po prostu strata czasu
10 lut 18:00
wredulus_pospolitus:
no ale na szybkiego przedstawię szkic:
na początek zauważamy, że dla k<0 mamy 0 rozwiązań (bo lewa strona równania przyjmuje wartości
nieujemne

)
1. x ∊ [−4; 4] , k ≥ 0
16 − x
2 = k −−−> 16 − k − x
2 = 0 −−−> (
√16−k − x)(
√16−k + x) = 0 −−−> czyli dla
k = 16 mamy jedno rozwiązanie , dla k ∊ [0; 16) mamy dwa rozwiązania
UWAGA. drugi przedział uwzględnia warunek dla tego przypadku (1)
2. x ∉ [−4; 4] , k ≥ 0
x
2 − 16 = k −−−> x
2 − (16+k) = 0 −−−> (x−
√16+k)(x +
√16+k) = 0 −−−> czyli dla
rozwiązania będą dla każdego k > 0 (uwzględnia warunek (2) )
W efekcie mamy:
a. 2 rozwiązania dla k = 0 i k > 16
b. 3 rozwiązania dla k = 16
c. 4 rozwiązania dla k ∊ (0; 16)
d. 0 rozwiązań dla k < 0
10 lut 18:09