wredulus_pospolitus:
1.
f(x) =
1 −ctg(2x/3 − 2π) ; stała poza funkcją trygonometryczną nie wpływa na okres ...
możemy ją pominąć
g(x) =
−ctg(2x/3 − 2π) ; znak przed funkcją trygonometryczna nie wpływa na okres
...możemy ją pominąć
h(x) = ctg(2x/3
−2π) ; dodanie/odjęcie wielokrotności 2π nie wpływa na okres ... możemy
to pominąć
ostatecznie sprawdzamy okres takiej oto funkcji:
n(x) = ctg(2x/3)
zauważ, że okres funkcja m(x) = ctg(x) jest równy π
| | 3 | |
związku z tym dla funkcji n(x) będzie to |
| *π (bo wstawiając taką wartość za 'x' |
| | 2 | |
otrzymasz π)