Graniastosłupy
Ola: Dany jest graniastosłup prawidłowy trójkątny, w którym krawędzie podstawy są dwa razy dłuższe
od krawędzi bocznych. Oblicz cosinus kąta, jaki tworzą przekątne ścian bocznych graniastosłupa
wychodzące z jednego wierzchołka.
Przekątne ścian bocznych wychodzą mi po pierwiastku z 5a ale nie wiem jak obliczyć trzeci bok
trójkąta
10 lut 11:48
.:
Graniastosłup prawidłowy trójkąty ma w podstawie trójkąt równoboczny

Więc jego bok to 2a
10 lut 13:02
Eta:

d=
√5a
z tw. cosinusów
| | d2+d2−(2a)2 | |
cosα= |
| = .............. |
| | 2*d*d | |
10 lut 15:00