Matematyka dyskretna ustawienie do kas
boruski332: Matematyka dyskretna ustawienie do kas
Do 3 kas k1, k2, k3 ustawiają się 4 osoby o1, o2, o3, o4.
Rozpatrujemy tylko takie ustawienie żeby osoba o1 będzie stała jako pierwsza w kolejce do
swojej kasy
9 lut 00:36
.: To chyba nie jest i nie zadania, co nie?!
9 lut 07:37
boruski332: He?
9 lut 17:59
.:
He... przeczytaj co napisałeś i zastanów się czy w treści przez Ciebie podanej jest podane co
masz policzyć?!
Jedyne co masz to jakie ustawienia rozpatrujesz... i tyle
9 lut 18:12
boruski332: Do 3 kas k1, k2, k3 ustawiają się 4 osoby o1, o2, o3, o4.
Rozpatrujemy tylko takie ustawienia, że osoba o1 będzie stała jako pierwsza w kolejce do swojej
kasy.
Ile jest takich ustawień?
Więcej treści nie ma.
9 lut 18:20
.:
No popatrz. Zostało dodane coś czego wcześniej nie było. Nie uważasz że to coś istotnego było?
1. Czy gdyby nie było ograniczenia że o1 ma być jako pierwsza osoba w swojej grupie to
wiedziałbyś jak to zrobić?
Jak?
9 lut 18:31
boruski332: Chyba wiem, osoba o1 ma możliwość wyboru 3 kas.
Po wybraniu kasy przez o1 mamy do rozmieszenia 3 osoby do 3 kas w następujący sposób:
33 (przyrastająca potęga lub silnia górna) = 3 * 4 * 5 = 60
I finalnie jest to 3 * 60 = 180
Czy dobrze rozumiem?
9 lut 18:34
.:
Nie. Będzie o odrobinę więcej możliwości.
Odpowiedź na 1 pytanie które zadałem w poprzedniej wypowiedzi.
9 lut 18:39
.:
Tfu... Miało być − mniej możliwości
9 lut 18:41
boruski332: To bez ograniczenia to będzie: 34 potęga przyrastająca.
9 lut 18:44
.:
Nie. To by było gdy kasa wybierała sobie jednego człeka który może stać przy niej.
9 lut 18:46
.: Tfu...
Ale nadal nie.
To by było gdyby KOLEJNOSC w kolejkach była nieistotna.
9 lut 18:47
boruski332: A nie stosuje się właśnie potegi przyrastającej do rozmieszczeń uporządkowanych?
9 lut 18:52
.:
| | 52 | |
Prawidłowa odpowiedzią do (1) powinno byc: 4! * |
| |
| | 2 | |
Najpierw permutujemy ludzi, a następnie wstawiamy dwie przegrody (kolejność nie jest istotna)
wszyscy przed pierwszą przegroda ładują tej kolejności do kasy 1, pomiędzy przegródkami ładują
w kasie 2, Ci za drugą przegroda idą do kasy 3
9 lut 18:58
.:
Teraz zastanów się jak to przerobić należy do pełnej treści zadania.
Podpowiem tylko ze miałeś dobry zamiar poradzę nią sobie z o1 jako pierwszej.
9 lut 18:59
.:
Jest oczywisty błąd w rozumowaniu które przedstawiłem.
Kolejności nie bierzemy pod uwagę tylko gdy przegrody nie ładują w tym samym miejscu
Więc nie powinno być 5
2/2 co dodatkowo nie jest liczba całkowita, tylko
9 lut 19:11
kerajs:
Mi także wychodzi 180.
10 lut 08:02