Funkcja wykładnicza
M: Proszę o pomoc:
Funkcja g(x)=ax gdzie a jest rozwiązaniem równania 16x2−33x+2=0 jest malejąca. Oblicz
g(−0,25).
8 mar 19:39
M: jeszcze raz proszę o pomoc
8 mar 20:02
Tomek.Noah: oblicz delte z rowania i pierwiastki wstaw pod a, beda wtedy dwie alternatywy potem pod x wsat
| | 1 | |
potege − |
| w obu przypadkach i oblicz tak mi sie wydaje |
| | 4 | |
8 mar 20:03
ewcia:
a∊(0;1)
16x
2 −33x + 2= 0
Δ= 961
| | 33−31 | | 33+31 | |
x1 = |
| x2 = |
| |
| | 32 | | 32 | |
| | 1 | |
x1 = |
| ∊(0,1) x2 = 2∉ (0; 1) |
| | 16 | |
8 mar 20:08
ewcia: | | 1 | |
g(−0,25) =( |
| )−0,25 = 2 |
| | 24 | |
8 mar 20:13