Oblicz granicę ciągu an = 1/(3n+1) + 1/(3n +2) + ... + 1/(3n + n)
analiza: Oblicz granicę ciągu an = 1/(3n+1) + 1/(3n +2) + ... + 1/(3n + n)
Spróbowałem to zrobić z tw. o 3 ciągach i wychodzi mi ograniczenie z góry 1/3 i z dołu 1/4. Czy
to znaczy, że granicą będzie (skoro ciąg jest rosnący) ograniczenie górne czyli 1/3?
7 lut 15:42
.:
| | 1 | |
To źle ograniczenie z dołu. Zamiast zamieniać wszystkie ułamki na |
| , po prostu |
| | 3n+n | |
pierwszy ulamek zostaw beż zmian, a resztę zamień na 0.
I już gotowe masz ograniczenie z dołu dla wyrazu a
n
7 lut 16:57
.:
Dobra. Głupotę tutaj napisałem

przecież to jeszcze gorsze ograniczenie jest
7 lut 16:58
ABC:
do autora zadania: możesz korzystać ze stałej Eulera γ jako granicy odpowiedniego ciągu?
7 lut 17:23
chichi:
| | dx | |
g = 0∫1 |
| = ln(4/3) |
| | 3 + x | |
7 lut 17:41
ABC:
a metodami studenta 1 semestru 1 roku ?
moim zdaniem trzeba przejść w sposób jawny lub ukryty przez dowód istnienia
limn→∞(1+1/2+1/3+...+1/n −ln(n)) =γ
7 lut 17:49
analiza: @ABC nie miałem tego, zgadza się, pierwszy semestr. Czyli 1/3 nie jest tutaj granicą? Na pewno
ogranicza z góry, ale granica jest inna?
7 lut 18:17
jc: Wydaje się, że chichi podał najprostsze rozwiązanie.
7 lut 18:24
ABC: @analiza granica jest taka jak podał chichi, ale elementarny dowód jest trochę upierdliwy ,
zawieruszył mi się wstęp do analizy mikusińskiego więc go nie odtworzę z głowy teraz
7 lut 20:10
chichi:
@
ABC oczywiście, że można bazując na wiedzy z analizy studenta 1 roku, ale w nieco dłuższy
sposób niż przedstawiłem
7 lut 20:13
Mariusz:
jc: Wydaje się, że chichi podał najprostsze rozwiązanie.
A to nie jest tak że aby policzyć całkę podaną przez chichiego
potrzebujemy granicy którą chcemy policzyć
dowodząc wcześniej że dla każdego ciągu podziałów odcinka [0;1] te granice
istnieją i są sobie równe
Czyli wychodzi coś podobnego co przy regule szpitala
(Tam dość często do policzenia pochodnej dość często potrzebujemy granicy którą chcemy
policzyć)
10 lut 01:00
Mariusz:
Jeśli chodzi o ograniczanie to może takie coś ?
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + ... + |
| ≥ |
| + |
| + ... + |
| |
| 3n+1 | | 3n +2 | | 3n + n | | 4n | | 16n | | 4nn | |
| | 1 | | 1 | |
Tylko czy granica limn→∞∑n=1∞ |
| *( |
| )n |
| | n | | 4 | |
będzie łatwiejsza do policzenia ?
Poza tym zostaje jeszcze jedno oszacowanie
10 lut 02:32
jc: Mariusz, można tak:
(1+1/k)k < e < (1+1/k)k+1
przykładamy logarytm
1 / (k+1) < ln (k+1) − ln k < 1 / k
lewą nierówność sumujemy od k=3n do k=4n−1
a prawą od k=3n +1 do k=4n
ln (4n+1) − ln(3n+1) < 1/(3n+1) + 1/(3n+2) + ... + 1/(4n) < ln (4n) − ln(3n)
ln [(4n+1)/(3n+1) ] < suma < ln 4/3
wynik oczywisty = ln 4/3
10 lut 08:20
Mariusz:
I chyba taki pomysł będzie dobry
Co z pomysłem ABC z 7 lut 2024 17:49
dałoby się go wykorzystać jako alternatywne rozwiązanie ?
10 lut 08:25
chichi:
dokladnie taki sposob mialem na mysli, tylko to szacowanie chcialem pokazac naturalnie jako
konsekwencje twierdzenia Lagrange'a
10 lut 10:45