proszę o rozwiązanie
anna: zad1uzasadnij że ciąg (a
n) jest monotoniczny
| ⎧ | a1 =−2 | |
| ⎩ | an+1= an +4n2 −1 | n≥1
|
zad2
ile jest licz ujemnych wśród sześciu początkowych wyrazów ciągu (a
n)
6 lut 14:45
getin:
Zad. 1
a
n+1−a
n = 4n
2 − 1, a wyrażenie 4n
2−1 jest dodatnie dla każdego n≥1 co oznacza że ciąg
jest rosnący (czyli monotoniczny)
Zad. 2
Obstawiam, że zamiast a
n1 powinno być a
n+1
| | an+1 | |
Wtedy |
| = 2n co oznacza że iloraz ciągu jest zawsze dodatni co przy danym |
| | an | |
pierwszym wyrazie a
1=−2 oznacza że wszystkie 6 początkowych wyrazów będą ujemne
a
1 = −2
a
2 = −4
a
3 = −16
a
4 = −96
a
5 = −768
a
6 = −7680
6 lut 14:51
anna: dziękuję bardzo i przepraszam za błędny zapis
6 lut 18:12
anna: wzorując się na poprzednich przykładach chciałam rozwiązać następujące zadani
ile jest liczb ujemnych wśród sześciu początkowych wyrazów ciągu (an)
| ⎧ | a1 =−2 | |
| ⎩ | an+1 =2 − nan | n≥1
|
a
n+1 / a
n = 2/a
n − n
ale dalej nie wiem
6 lut 18:40
.:
Pomysł z dzieleniem jest średni w tym przypadku.
an+1 + nan = 2
Zauważ, że jeżeli an < 0 to na pewno an+1 > 0
A jeżeli (n+1)an+1 > 2 to an+2 < 0
Dodatkowo można zauważyć że skoro a1 to liczba całkowita, n będzie liczba naturalna, 2 jest
liczba naturalna to an będzie liczba całkowita dla każdego n.
Związku z tym w tym ciągu będziemy mieli na przemian dodatni i ujemny wyraz ciągu.
6 lut 18:53
anna: dziękuję
6 lut 23:05